Nemáte alergii na lepek? Přesto může Vašemu tělu ublížit!
11.03.2013 15:15
Co je lepek?
Lepek neboli gluten je obilná bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu.
Lepek se rozkládá ve střevě pomocí inzymů. Pokud ale jíme velké množství bílého pečiva (a jiných pokrmů z těchto obilovin - těstoviny, knedlíky apod.), může se lepek ve střevě usazovat a blokovat trávení a vstřebávání důležitětších živin do krve (jako jsou další bílkoviny, vitamíny a minerály). Naopak může propustit škodlivé látky do těla ( konzervanty, "éčka", nežádoucí bakterie).
Lidé s poruchou trávení lepli se musí potravin z mouky z běžných obilovin vzdát úplně. Ale i zdravým lidem velmi prospěje, když se občas olíbeného pečiva vzdají.
Jak často jíst tento druh obilovin a v jakém množství? Nechte si vytvořit Váš plán pro zdraví.